REȚETE

Cartofi prajiti la cuptor – O delicatesa usor de preparat

Cartofi prăjiți la cuptor, fragezi în interios și crocanți la exterior, făcuți cu foarte puțin ulei, lista de ingrediente detaliată și mod de preparare pas cu pas, video. Cartofi cu exteriorul crocant și miezul pufos, făcuți la cuptor.

Rețeta de cartofi prăjiți la cuptor e atât de simplă încât chiar nu merită să povestesc cine știe ce despre ea, o să încerc să fiu cât de concisă posibil. E vorba despre niște cartofi care seamănă foarte mult la gust și textură cu celebrii și atât de îndrăgiții cartofi prăjiți, doar că sunt, de fapt, copți în cuptor și conțin foarte puțină grăsime. Rezultatul acestei rețete simple sunt chiar cartofii ăia cu exteriorul crocant și miezul moale și pufos la care am poftit cu toții de atâtea ori.

Am pregătit pentru voi rețeta de cartofi crocanți la cuptor atât în format video (imediat mai jos de lista ingredientelor) cât și în format text cu imagini pas cu pas, la finalul articolului. Sper să vă placă și să devină și pentru voi pe viitor o alternativă mai sănătoasă de a vă alina pofta de cartofi prăjiți.

Ingrediente Cartofi prăjiți La Cuptor:

  • 1 kg de cartofi gata curățați, de preferat să fie dintr-un soi care se pretează pentru prăjiți (nu din cei făinoși)
  • 2 linguri de ulei
  • 2 linguri cu vârf de pesmet (eu am folosit panko, un pesmet cu granulație mai mare vă garantează niște cartofi mai crocanți la final)
  • sare si piper
  • opțional, diferite condimente/ierburi aromatice, după gust: eu am folosit 2 ramuri de rozmarin și 4 căței de usturoi întregi, pentru o aromă subtilă

Mod de preparare Cartofi prăjiți la cuptor (text + imagini)

Pregătirea cartofilor

1. Poate vă părea ciudat, dar modul de preparare al acestor cartofi prăjiți la cuptor începe cu… fierberea. Se pune pe foc o oală încăpătoare cu apă (cam 4 litri). În acealși timp, se pornește cuptorul, fixându-l la 190 de grade ventilat. Cartofii curățați de coajă și bine spălați se taie în bastonașe mai grosuțe, cam de 1,5-2 cm. grosime.

2. Când apa dă în clocot, se adaugă o lingură rasă de sare și cartofii toți deodată.

3. Se fierb cartofii în apa sărată timp de 8 minute, cât să se înmoaie dar să își păstreze încă fermitatea. Se scot apoi cu o spumieră, se scurg și se transferă pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.

Gătirea la cuptor

4. Se stropesc imediat cartofii cu uleiul și se amestecă ușor cu o spatulă. Se adaugă pesmetul, sare și piper după gust, apoi restul condimentelor. Eu am adăugat rozmarinul tocat și cățeii de usturoi i-am pus întregi. Doar cât să lase un parfum subtil, fără ca aroma lor să fie prea pregnantă. Se amestecă bine cu spatula și se aranjează cartofii pe un singur strat. Se dau la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius, cu ventilație.

5. Acești cartofi prăjiți la cuptor se coc timp de 35-40 de minute, cât să se rumenească frumos. În final vor fi rumeni și aurii și foarte crocanți.