REȚETE

Prajitura negresa cu ciocolata, cea mai simpla reteta de preparat – O delicatesa

Negresa este unul dintre deserturile cele mai indragite in tara noastra si in orice familie exista cate cineva, bunica sau mama, care stie sa prepare o tava de negrese cat ai bate din palme.

Prajitura brownie sau negresa – un scurt istoric

 

Prajitura brownie sau negresa – un scurt istoric

Negresa a aparut pentru prima oara in Statele Unite, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Exista mai multe legende in circulatie despre cum si cand a fost preparata pentru prima data celebra „brownie”, asa ca nu vom sti niciodata cu siguranta cui i se datoreaza aceasta reteta.

Cert este ca tot mai multi spun ca prajitura negresa a fost preparata pentru prima oara in anul 1893, la cererea Berthei Palmer, o doamna din inalta societate americana care prezida Expozitia Mondiala Columbiana, organizata in acel an in Chicago. Bertha Palmer, o femeie foarte bogata si influenta, i-a cerut unui bucatar sa-i pregateasca o prajitura usoara, care putea fi taiata in bucati si luata la pachet.

O alta legenda spune ca prima prajitura brownie a fost gatita intr-un orasel din statul american Maine, de catre o tanara doamna pentru sotul ei. Pe de alta parte, prima mentiune a cuvantului „brownie” a aparut in 1896, intr-una dintre cele mai celebre carti de bucate ale acelor vremuri, cea scrisa de Fannie Farmer, o tanara din Boston care avea sa revolutioneze gatitul si sa-l transforme in stiinta.

INGREDIENTE

  • Blat
  • 6 oua
  • 200 g unt sau margarina
  • 300 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 300 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingura esenta rom
  • 3 linguri cacao
  • 100 g nuci (optional)
  • Glazura
  • 100 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 50 g unt

Mod de preparare:
Se pun intr-o cratita laptele, untul sau margarina, zaharul si cacaua, se dau intr-un clocot, apoi se pune amestecul la racit.

Peste albusurile batute spuma se adauga galbenusurile unul cate unul, praful de copt amestecat cu faina, esenta de rom, compozitia de mai sus racita si nucile taiate bucatele. Se rastoarna intr-o tava de 20 x 30 cm tapetata cu hartie de copt si se coace la cuptor cca 30 minute, la foc mediu.

Peste prajitura coapta se intinde glazura (ciocolata topita la aburi impreuna cu untul).

Se portioneaza rece.