REȚETE

Prajitura turnata, cu mere-reteta de post – usor de preparat si foarte gustoasa

Daca probati reteta mea de Prajitura turnata cu mere, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut.

Ingrediente
Vom masura ingredientele cu o cana de 250 ml
       Aluat:

  • 1 cana cu apa minerala
  • 1/2 cana ulei
  • 1 cana (nu prea plina) cu zahar
  • 2 cani(cu varf) cu faina
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • ¼ lingurita sare
  • 1 lingurita cu varf bicarbonat de sodiu + 1 lingura otet sau zeama de lamaie
      Umplutura:

  • 1,200 kg mere
  • 4-5 linguri zahar(sau dupa gust)
  • 1 lingurita rasa cu scortisoara pudra (sau dupa gust)

Mod de preparare:
Spalam merele si dupa ce le stergem le curatam de coaja si cotoare. Le dam pe razatoarea cu orificii mari, apoi le punem la calit intr-o cratita. Adaugam zaharul si le calim la foc iute pana scade toata zeama pe care merele si-au lasat-o. Le lasam la racit.
Aprindem cuptorul la foc mediu(180°C).
Tapetam o tava (25×35 cm) cu hartie de copt.
Intr-un bol punem apa, uleiul, bicarbonatul stins in otet, esenta, sarea si zaharul. Amestecam bine cu un tel in forma de para. Adaugam in mai multe reprize faina cernuta si continuam sa amestecam pana obtinem o compozitie omogena. Aluatul trebuie sa fie unul mai gros decat cel de clatite. Cand este gata, il impartim in doua. Punem prima jumatate in tava pregatita, intindem aluatul uniform si dam tava la cuptor pentru aproximativ 10-12 minute sau pana aluatul prinde consistenta.
Dupa acest timp, scoatem tava din cuptor si intindem merele calite deasupra aluatului incepand dintr-o margine a tavii. Punem peste mere celalata jumatate de aluat, nivelam cu o spatula sau lingura si reintroducem tava in cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute sau pana prajitura se rumeneste deasupra. Cand este coapta, scoatem tava din cuptor si lasam prajitura sa se raceasca in ea. O portionam cand este rece si o presaram cu zahar pudra. Bunatate!