REȚETE

Studiu: Ceaiul de musetel, protejeaza tiroida, reduce riscul de cancer si imbunatateste functia imunitara si cardiovasculara

Ceaiul de musetel, consumat pentru perioade indelungate, a fost asociat cu un risc mai mic de cancer al tiroidei, potrivit unui studiu de mica amploare realizat in Grecia, informeaza Reuters.

Oamenii de stiinta au discutat cu mai multi locuitori din Atena despre stilul lor de viata si obiceiurile lor alimentare si au descoperit ca persoanele care beau mai mult ceai de musetel pentru o perioada mai indelungata prezentau un risc mai scazut de a dezvolta tumori benigne sau maligne la nivelul tiroidei.

Desi acest studiu nu demonstreaza faptul ca acest tip de ceai previne cancerul, rezultatele analizei se adauga unui numar tot mai mare de cercetari stiintifice anterioare care au subliniat beneficiile medicale ale dietei mediteraneene, care include pe langa carnea de peste, legume proaspete si grasimi sanatoase, o mare cantitate de ceai, a precizat Athena Linos, cercetatoare la Institutul de medicina preventiva Prolepsis din Grecia, coautoare a studiului.

Multe persoane care traiesc in Grecia au adoptat dieta mediteraneana. La fiecare 100.000 de persoane din aceasta tara, aproximativ 1,6 sunt diagnosticate cu cancer de tiroida in fiecare an. Prin comparatie, acest raport este de 13,2 la 100.000 si de 5,2 la 100.000 in Statele Unite, respectiv Uniunea Europeana.

“Acest fapt sugereaza ca ar putea fi ceva din dieta grecilor – precum ceaiul – care contribuie la aceasta diferenta”, au spus autorii studiului.