REȚETE

Ceaiul de musetel – imbunatateste sanatatea inimii, ajuta la ameliorarea si calmarea afectiunilor pielii si alte beneficii

Musetelul este o planta erbacee din familia Asteracee (din care mai fac parte, de exemplu, floarea-soarelui si papadia). Poarta numele oficial de Matricaria chamomilla sau Matricaria recutita, iar in limba romana mai este numita si romanita, matrice sau romanica.

Planta are efecte benefice pentru organism, cunoscute inca din Antichitate. A aparut pentru prima oara in Egiptul Antic, dar grecii au fost cei care au consacrat musetelul ca planta cu nenumarate aplicatii pentru corpul uman. Hipocrate, Dioscorides si Galenus – unele dintre cele mai mari nume ale medicinei antice – au scris despre musetel si despre efectele sale asupra organismului.

Inca din Antichitate, musetelul era folosit in ameliorarea problemelor digestive si reumatice, era recomandat si in cazul infectiilor cu paraziti digestivi, dar si ca pentru par sau utilizat pentru ameliorarea simptomelor provocate de iritatii sau alte afectiuni ale pielii.

Musetelul este utilizat in mai multe feluri: Infuzii si ceaiuri, capsule sau comprimate, extract de musetel, uleiuri esentiale, creme, unguente

Ce contine ceaiul de musetel

Floarea uscata de musetel contine aproximativ 120 de compusi, intre care se remarca mai multe principii active din categoriile flavonoizilor si terpenoizilor. De asemenea, musetelul este cunoscut si pentru uleiurile esentiale pe care le contine si care sunt folosite in principal in industria cosmetica.

Pe langa acid salicilic, vitamina A, riboflavina, minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, mangan si sodiu), planta de musetel mai contine si alte principii active importante, intre care flavonoizi, terpenoizi, cumarine si spiroeteri. Iata, potrivit unui studiu publicat in Molecular Medicine Report1, care sunt principalii compusi activi care se regasesc in musetel:

alfa-bisabolol (α-bisabolol) – este un compus chimic care se regaseste in cantitati mari in florile de musetel. Studiile2 au stabilit ca are un important rol antiinflamator, antibacterian, antiiritant si antialergic.
camazulena – este un compus care se regaseste doar in musetel si este format prin distilarea unui alt compus, numit matricina. Camazulena ofera musetelului proprietati antiinflamatorii.
apigenina – una dintre cele mai importante substante chimice care se regasesc in ceaiul de musetel, apigenina a castigat tot mai multa popularitate in ultimii ani. Potrivit unor studii3, asta se datoreaza rolului pe care il are acest compus chimic in actiunea de suport in inhibarea activitatii de diviziune anormala a celulelor. Alte efecte ale apigeninei sunt antivirale, antioxidante si antiinflamatoare.

Pe langa cele mentionate mai sus, in musetel mai sunt prezente – in cantitati mai mici – si urmatoarele substante si compusi chimici: herniarina, umbeliferona, luteolina, quercetina, azulena, farnesene, taninuri, acid antemic

Beneficiile ceaiului de musetel

Musetelul este folosit de sute de ani in medicina traditionala, pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si astringente. Consumat sub forma de ceai sau capsule/comprimate sau diverse forme de administrare, musetelul a fost utilizat pentru ameliorarea ranilor, ulcerului, eczemelor, iritatiilor durerilor reumatice si hemoroizilor, dar si pentru a diminua simptomele racelii, de exemplu.

Ceaiul de musetel este folosit des si pentru ameliorarea inflamatiilor cavitatii bucale sau a gingiilor, dar si ca sedativ pentru a reduce anxietatea. Are unele efecte de relaxare a problemelor digestive, intre care starile de greata, diareea si indigestia.

Iata care sunt principalele beneficii sustinute stiintific ale musetelului:

Ajuta la un somn mai bun

Efectul calmant al ceaiului de musetel se datoreaza apigeninei, un antioxidant care se regaseste din belsug in infuzia de musetel. Potrivit unui studiu publicat in Molecular Medicine Report4, apigenina influenteaza activitatea anumitor receptori din creier, ceea ce poate duce la reducerea starii de anxietate si la stimularea somnului.

Un alt studiu care a vizat mai multe femei cu sindrom postpartum, publicat in Journal of Advanced Nursing5, a demonstrat ca persoanele care au baut ceai de musetel timp de doua saptamani au dormit mai bine decat cele care nu au consumat ceai.

Are un rol benefic pentru sistemul digestiv

Extractul de musetel are un efect favorabil asupra digestiei si poate sa scada riscul aparitiei unor probleme gastrointestinale. Un studiu publicat in Journal of Ethnopharmacology6 a demonstrat ca proprietatile antiinflamatorii ale ceaiului de musetel pot sa amelioreze crampele si diareea.

Un alt studiu, aparut in Journal of Pharmaceutical Research7, a aratat ca ceaiul de musetel poate fi util in prevenirea aparitiei ulcerului stomacal, ca urmare a potentialului inhibitor asupra aciditatii din stomac si a bacteriilor care contribuie la aparitia ulcerului.

Ajuta la calmarea durerilor menstruale

Mai multe studii au stabilit o legatura intre consumul de ceai de musetel si ameliorarea durerilor menstruale. Un studiu din 2010, publicat in Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility8, a evidentiat ca ceaiul de musetel are efect calmant in cazul acestor dureri. O parte dintre femeile implicate in studiu au resimtit si reducerea starii de anxietate.

Poate reduce nivelul de zahar din sange

Unele studii au demonstrat ca ceaiul de musetel poate sa ajute la prevenirea distrugerii celulelor pancreasului, o situatie care are loc, de obicei, atunci cand nivelul de zahar din sange este mult peste cel normal.

De asemenea, un studiu aparut in Journal of Agricultural and Food Chemistry9 a aratat ca ceaiul de musetel consumat frecvent poate reduce nivelul de zahar din sange, ceea ce inseamna un risc mai mic de aparitie a complicatiilor legate de diabet.

Poate incetini sau reduce efectele osteoporozei

Osteoporoza este o boala care se caracterizeaza prin pierderea progresiva a densitatii oaselor. Aceasta problema creste riscul aparitiei unor fracturi si este mult mai frecventa in cazul femeilor care au trecut de menopauza. Incriminata pentru aceasta situatie poate fi, printre altele, cantitatea mare de estrogen. Un studiu publicat in 2010 in Journal of Agricultural and Food Chemistry10 a aratat ca ceaiul de musetel poate manifesta un efect antiestrogenic, fiind si suport pentru cresterea densitatii osoase.

Poate contribui la ameliorarea inflamatiilor

Inflamatia reprezinta un mecanism prin care organismul lupta impotriva factorilor determinanti ai bolii, initiind totodata procesul de vindecare. Potrivit unui studiu, compusii din ceaiul de musetel contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la “lupta” impotriva infectiilor. In aceasta categorie intra afectiunile gastrointestinale, cum ar fi refluxul gastroesofagian, diverticulita, boala lui Crohn si colita ulcerativa.

Poate imbunatati sanatatea inimii

Ceaiul de musetel contine cantitati ridicate de antioxidanti numiti flavonoizi. Mai multe studii din literatura de specialitate, cum este cel publicat in jurnalul Circulation11, au stabilit efectele benefice ale flavonoizilor, printre care reducerea tensiunii arteriale si mentinerea nivelului de colesterol in limite normale, factori determinanti in aparitia bolilor de inima.

Un alt studiu12 cu diabet a demonstrat ca persoanele care au baut ceai de musetel la fiecare masa au raportat un nivel redus de colesterol, trigliceride si colesterol „rau” (LDL), spre comparatie cu cele care au baut doar apa.

Ajuta la ameliorarea si calmarea afectiunilor pielii

Ceaiul de musetel este folosit de sute de ani pentru calmarea bolilor de piele, a eczemelor, a iritatiilor, dar si pentru calmarea neplacerilor provocate de hemoroizi si de iritatiile din zona genitala. Efectele benefice asupra pielii au fost prezentate intr-un studiu publicat in Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology13 si nu se aplica numai in cazul adultilor, ci si in cazul bebelusilor care prezinta iritatii provocate de scutece.