REȚETE

Ceaiul de galbenele întărește sistemul imunitar, ameliorează durerile în gât si reduce crampele abdominale

Ceai de gălbenele – Beneficii
Prin consumul de ceai de galbenele se pot trata ulcerul gastric si infectiile cavitatii bucale si ale gatului, in acelasi timp fiind imbunatatita digestia prin stimularea bilei. De asemenea, ceaiul de galbenele previne aparitia crampelor menstruale, a bolilor hepatice si a constipatiei.

Îmbunătățește sistemul digestiv

Consumul zilnic de ceai de gălbenele menține organele digestive sănătoase și previne apariția bolilor metabolice. Ajută la curățarea tractului digestiv și scăderea tulburărilor digestive.

Ameliorează simptomele afecţiunilor gastrointestinale precum gastrita, indigestia sau ulcerul peptic şi poate preveni arsurile stomacale survenite în urma unei mese copioase, bogată în grăsimi. În plus, efectul benefic se manifestă şi în cazul afecţiunilor tractului urinar sau a tulburărilor digestive la copii.

Consumul zilnic de ceai de gălbenele menține organele digestive sănătoase și previne apariția bolilor metabolice. Ajută la curățarea tractului digestiv și scăderea tulburărilor digestive.

Consumul de ceai de gălbenele întărește sistemul imunitar

Gălbenelele sunt bogate în vitamina A, uleiuri esențiale și zaharuri care stimulează sistemul imunitar.

Întăreşte sistemul imunitar prin prezenţa betacarotenului, care ajută organismsul să lupte cu bacteriile şi virusurile. Astfel, răcelile de sezon vor fi ţinute la distanţă sau pot fi ameliorate simptomele şi vindecarea va avea loc mai rapid.

Când ești răcită, bea cu încredere ceai de gălbenele, pentru că va grăbi vindecarea. Apelează la același remediu și când te doare gâtul. Acest ceai acționează asupra membranelor inflamate și calmează durerea. Iar partea cea mai bună este că îți scade și febra.

Beta-carotenul este un alt ingredient miraculos care se găsește în gălbenele. Această substanță scade riscul apariției cancerului, reduce inflamația oaselor și previne apariția artritei reumatoide.

Betacarotenul din compoziția ceaiul de gălbenele ajută organismul să lupte împotriva virușilor și bacteriilor, întărind sistemul imunitar. Consumul regulat de ceai previne răcelile de sezon și grăbește vindecarea simptomelor deja instalate.

Reduce crampele abdominale

Ceaiul de gălbenele, datorită flavonoizilor ce au efect antiinflamator, poate reduce intensitatea crampelor abdominale specifice sindromului premenstrual.

În plus este utilizat și în perioada instalării menopauzei, pentru a calma bufeurile și transpirația excesivă. Au fost raportate și cazuri în care ceaiul de gălbenele a ajutat la reglarea duratei ciclului menstrual.

Ceaiul de gălbenele consumat zilnic are efect detoxifiant, deci ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din corp şi protejează ficatul, vezica urinară şi alte organe interne, favorizând în acelaşi timp scăderea în greutate.

Ceaiul de gălbenele ameliorează durerile în gât

Dacă nu ești mulțumită de dantura ta, poți încerca să faci gargara cu ceaiul de gălbenele. Ține departe cariile și previne apariția unor boli ale gurii, precum gingivita.

Datorită proprietăților antiinflamatorii, consumul de ceai de gălbenele ajută la calmarea durerilor în gât și poate fi folosit chiar pentru a trata amigdalita.

Sub formă de gargară, ceaiul de gălbenele vindecă durerile de gât, ameliorează aspectul gingiilor (previne sângerările) şi diminuează simptomele gingivitei sau a altor afecţiuni ale cavităţii orale.

Ceai de gălbenele pentru îngrijirea tenului

Specialiștii susțin că aceste plante sunt foarte bune și pentru piele, deoarece cresc producția de colagen în organism. Păstrează o sticluță de ceai de gălbenele în frigider și curăță-ți fața cu el în fiecare seară. Pe lângă faptul că tenul tău va căpăta un aspect proaspăt, vei scăpa și de coșuri. La fel de bun pentru piele este și uleiul de gălbenele. Îl poți folosi chiar și pe pielea sensibilă din jurul ochilor, deoarece este foarte eficient împotriva inesteticelor pungi.

Previne formarea ridurilor şi ameliorează acneea prin aplicarea de comprese sau pliculeţe de ceai aplicate pe zonele problematice. Proprietăţile emoliente şi cicatrizante din gălbenele duc la un aspect mai luminos al pielii. Ceaiul de galbenele are si proprietati antiinflamatorii si antispasmice, fiind folosit si in tratarea vanatailor, a ranilor, a eczemelor, a bolilor pielii, a hemoroizilor si a arsurilor. Vindecă înţepăturile de insecte, iritaţiile, tăieturile şi cicatricile. De asemenea, ceaiul de gălbenele este indicat şi pentru scalpul uscat, cu tendinţă spre mătreaţă.Compresele de ceai de gălbenele tratează și alergiile locale pe piele și în zona ochilor, dar și iritațiile provocate de scutec, la nou născuți.

Alte beneficii

Deoarece are proprietăți antiinflamatorii, ceaiul de gălbenele este bun și pentru a trata ciuperca unghiei. Tot ce trebuie să faci este să ții unghia bolnavă în acest lichid miraculos, de două ori pe zi, câte 20 de minute.

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit și ca nuanțator de păr. Clătește-te cu acest lichid de câte ori te speli pe cap, iar podoaba ta capilară va căpăta reflexe aurii.

Datorită efectului detoxifiant și antiinflamator, este util pentru sistemul digestiv, ficat, rinichi și simptome ale indigestiei, gastritei și arsurilor gastrice.

Dacă îți place aroma acestei băuturi, o poți include cu încredere în dieta ta cel puțin o dată pe săptămână. Ceaiul de gălbenele conține betacaroten, vitamina C și flavonoizi, care susțin sistemul imunitar, iar efectul său calmant îți va echilibra organismul.

1. Detoxifierea ficatului
Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, îndeplinește peste 500 de funcții și este capabil de regenerare. Principalul său rol este filtrarea și sortarea substanțelor toxice, prin urmare detoxifierea sa devine obligatorie, cu atât mai mult cu cât suntem expuși zilnic la poluare, iar alimentația zilelor noastre lasă mult de dorit.

Ceaiul de gălbenele este ideal pentru detoxifierea organismului, principalul său rol fiind acela de a curăța vezica biliară și ficatul.

Pentru a folosi ceaiul de gălbenele în scopuri de detoxifiere, se recomandă consumul a 3 căni pe zi, în mod regulat. Puteți folosi rețeta de ceai de gălbenele de mai sus.

De ce trebuie detoxifiat ficatul?

Ficatul este responsabil de metabolizarea grăsimilor, el secretă unul dintre hormonii responsabili cu arderea grăsimilor, IGF.
Toți cei 6 hormoni care provoacă arderea grăsimilor funcționează prin intermediul ficatului și 80% din funcția tiroidiană are loc prin intermediul ficatului.

Hormonii tiroidieni devin activi numai după trecerea lor prin ficat. Hormonii tiroidieni reglează viteza metabolismului celular.

Atunci când ai deficit de hormoni tiroidieni, te îngrași pe tot corpul, în mod uniform. E important ca ficatul tău să își facă treaba bine. Altfel, deși tiroida ta secretă hormoni suficienți, aceștia nu ajung să acționeze în corp pentru că ficatul tău nu îi activează.

Când trebuie detoxifiat ficatul

Un ficat suprasolicitat, obosit, gras sau mărit are nevoie urgentă de detoxifiere, însă ficatul este printre singurele organe care atunci când au nevoie de ajutor nu transmit durere. Cu toate acestea, există alte simptome specifice care ar trebui să ne îndrepte urgent către o dietă de curățare.