REȚETE

Leacuri băbești pentru raceala si gripa – Efectele sunt imediate

Gripa îți răvășește corpul, te umple de muci și te face să te tăvălești de durere. Ai face orice să scapi de starea asta – ai trage chiar și piper pe nas. Ei bine, atunci tărâște-ți leșul până la cămara din bucătărie și începe procesul de recuperare. Iată câteva tratamente pentru gripă pentru care nu e nevoie să mergi la farmacie. Câteva sunt susținute de știință, altele sunt băbești. Probabil că multe dintre ele funcționează și în baza efectului placebo, dar cui îi pasă? Important e să te simți măcar un pic mai bine.

Dă iama în raftul cu condimente. Iuțeala din piperul cayenne și ardeii chili e cauzată de capsaicină, un compus care curăță canalele nazale, subțiază mucusul și desfundă nasul. Studiile au mai arătat că spray-urile nazale pe bază de capsaicină ușurează presiunea din sinusuri. De aceea, unele site-uri cu remedii naturiste recomandă să tragi pe nas puțin piper cayenne amestecat cu apă. Sună dubios, dar merită să faci o încercare.

Înhață borcanul cu miere. Un studiu publicat în revista Pediatrics a folosit miere pentru tratarea a trei sute de copii cu infecții respiratorii. Copiii au primit zece grame de miere cu o jumătate de oră înainte de culcare și, conform rapoartelor părinților, au dormit mai bine și au tușit mai puțin decât copiii cărora li s-a administrat un placebo. Efectul benefic se datorează compușilor antioxidanți și antimicrobieni din miere, care ajută la tratarea iritațiilor din gât. Așadar, pune-ți o lingură mare de miere în ceai. Sau fă-ți un sirop de tuse pe bază de miere după rețeta de mai jos.

Îmbină plăcutul cu utilul. Combinația de miere cu ierburi și condimente e o lovitură sub centură pentru gripa împuțită. Funcționează și piperul cayenne, dar și ghimbirul, piperul și cimbrul. Primele două fluidizează mucusul din piept, iar cimbrul are proprietăți anti-microbiene, a zis Leslie Solomonian, profesoară la Colegiul Canadian de Medicină Naturopată. Pune câte o linguriță și jumătate din fiecare condiment la opt linguri de miere și adaugă câteva linguri de apă călduță.

Fă un elixir de ceapă. Nu ai un raft cu condimente? Nașpa. Dar ceapă tot tre’ să ai. O tai, o acoperi cu miere și o lași să stea peste noapte într-un borcan. Mierea va extrage substanțele benefice din ceapă care îți vor calma gâtul și vor desfunda nasul, a zis Solomonian. Subțiază siropul cu puțină apă și ia o lingură.

Dă iama în usturoi. La fel ca și ceapa, usturoiul e plin de compuși precum alicina, care combat simptomele gripei datorită proprietăților antibacteriale și antiinflamatorii. Un mic studiu a descoperit că persoanele care iau un supliment de usturoi timp de 12 săptămâni au mai puține șanse să răcească decât cei care iau un placebo. Iar dacă răcesc, se recuperează mai repede. Deci, dacă nu suporți gustul, înghite câțiva căței de usturoi. Dacă îți place, zdrobește câțiva căei și pune-i în apă clocotită pentru infuzie. Adaugă și niște ghimbir și ești ca vindecat.