REȚETE

Vaccinul antigripal natural – Ceaiul de porumbele este foarte bun iarna

Porumbele sunt fructe ale porumbarului (Prunus Spinosa), un arbust salbatic din familia rozaceelor, ce creste la campie, in zonele montane si care poate atinge 3 metri inaltime. Dintre toate fructele de padure, porumbele sunt cele mai bogate in tanin. Contin totodata minerale importante precum calciu, potasiu, zinc, fier, cupru, sodiu, magneziu, dar si vitamine precum provitamina A, vitamine din complexul B si vitamina C.

Fructele au actiune astringenta si diuretica, si sunt recomandate in dureri de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, guta, tuse convulsiva, stimularea digestiei. Sunt folositoare si ca dezinfectant al cailor urinare si in tratamentul artritelor.
Continutul mare de tanin, acesta fiind un antioxidant puternic, care actioneaza asupra imunitatii organismului, le confera porumbelor calitatea de dezinfectant puternic. Taninul actioneaza in locurile pe unde trece, incepand cu cavitatea bucala unde indeparteaza tartrul de pe dinti, apoi in esofag unde actioneaza ca un ulei asupra unor amigdale bolnave si ajungand in stomac unde devine un pansament pentru toata flora stomacala.

Cum se folosesc florile, frunzele si scoarta
In scop medicinal, de la porumbar se mai folosesc florile, mugurii, frunzele si scoarta. Florile se culeg imediat dupa inflorire, una cate una. Ele contin flavone, acizi organici, glicozide, kemferol, saruri de magneziu si potasiu si sunt recomandate ca sedativ si diuretic in tratamentul nefritelor, cistitelor si enteritelor. In homeopatie, florile porumbarului se folosesc in preparatele pentru combaterea durerilor de cap si in afectiunile cardiace.

Mugurii au actiune tonica generala, de stimulent al mecanismelor de crestere si dezvoltare si in dizarmoniile hormonale. Toate acestea ii recomanda in caz de: deficit imunitar, convalescente postgripale sau dupa boli pulmonare, debilitate psiho-fizica, anorexie, inapetenta, astenie generala, neurastenie, anemie, dizarmonii de crestere la copii, acnee juvenila si furunculoza provocate de poluarea atmosferica.

Frunzele se culeg prin luna iulie si se recomanda in eruptii tegumentare, boli de rinichi, vezica, pentru eliminarea toxinelor din corp. Din coaja arbustului se prepara ceai care ajuta la curatarea plamanilor.