REȚETE

Anghinarea – Care sunt proprietatile si efectele plantei

Folosita atat in gastronomie pentru receptaculul floral, cat si in medicina naturista, unde sunt utilizate in special radacina si fruzele, planta de anghinare este recunoscuta pentru beneficiile pe care le are in special asupra ficatului, sanatatii inimii si a nivelului de colesterol. Despre aceste aspecte si multe alte detalii vom discuta pe larg in articolul urmator.

Poate contribui la scaderea nivelului de zahar din sange: Un studiu publicat de Science Direct mentioneaza faptul ca anghinarea consumata fiarta (100 g), reducerea nivelului glucozei post-prandiale si implicit nivelul insulinei, la 30 de minute dupa masa. In plus, consumul de anghinare poate ajuta la incetinirea activitatii alfa-glucozidazei, o enzima lizozomala care descompune amidonul in glucoza si care influenteaza reglarea nivelului de zahar din sange.

Ofera suport in reglarea tranzitului intestinal: Datorita continutului mare de fibre, consumul de anghinare poate contribui la reducerea constipatiei, ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal si ofera suport in curele de slabire. Conform specialistilor, cele 9,1 grame de fibre pe care le contine o anghinare medie reprezinta aproximativ 25% din doza zilnica recomandata.

Poate ajuta la detoxifierea ficatului si a vezicii biliare
Datorita faptului ca anghinarea contine pana la 6% cynaropicrin si cinarin, substante amare cu rol antioxidant care stimuleaza secretia bilei, anghinarea ajuta la detoxifierea ficatului si a vezicii biliare.

Poate oferi suport in reglarea tensiunii arteriale: Avand un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol din sange, anghinarea poate influenta si nivelul tensiunii arteriale. Un studiu4 realizat de „Department of Internal Medicine and Cardiology”, de la Scoala de Medicina din Iran a evidentiat acest lucru. Cercetarea a fost realizata pe un grup de 98 de barbati diagnosticati cu hipertensiune arteriala, carora timp de 12 saptamani li s-a administrat extractul de anghinare. Rezultatul obtinut a fost o reducere a tensiunii arteriale sistolice si diastolice cu o medie de 2,76, respectiv de 2,85 mmHg.

Contribuie la: – producerea şi eliminarea de bilă – protejarea şi regenerarea celulei hepatice – îndepărtarea compuşilor toxici din ficat – menţinerea concentraţiei normale a colesterolului şi grăsimilor în sânge şi la nivelul ficatului – menţinerea în concentraţii normale a acidului uric din sânge – eliminarea tendinţei de evacuare lentă a scaunului.