REȚETE

Cătina cu miere este benefica in timpul iernii

Pentru a cumpara catina cu miere, 100% natural, pret 35 lei/350g numar WhatsApp sau telefonic 0756911581

Catina este o planta cu beneficii surprinzatoare pentru sanatate, motiv pentru care este folosita de secole de popoarele asiatice in medicina traditionala. Catina are un continut ridicat de vitamine, iar in combinatie cu mierea vei obtine un preparat natural care iti va oferi o doza bogata in substante nutritive benefice pentru organism.
Afla cum poti prepara amestecul de catina cu miere, cum il poti consuma, dar si care sunt toate beneficiile pe care ti le ofera catina.

Ce este catina si ce contine – origine si valori nutritionale

Catina face parte din familia Elaeganaceae. Aceasta creste sub forma unui arbust care poate ajunge pana la o inaltime cuprinsa intre 2 si 4 metri, are ramuri cu spini mici si frunze inguste pe care cresc fructele de catina.

Fructele de catina au forma unor boabe mici si moi, de culoare portocaliu inchis, iar gustul este acrisor si putin amarui. Fructele se culeg de obicei in luna august si pana la sfarsitul lunii octombrie, insa perioada potrivita este toamna tarziu, cand fructele sunt bine coapte.

Catina este originara din Asia si era folosita cu precadere de catre tibetani si chinezi, datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. In medicina traditionala chineza, catina era utilizata pentru a imbunatati functiile aparatului digestiv si pentru a intari sistemul imunitar, dar si pentru tratarea racelii si a gripei.

Aceasta planta era apreciata si de grecii antici, datorita proprietatilor sale antiimbatranire, fiind folosita si ca produs de infrumusetare pentru caii de curse, carora se credea ca le ofera luciu parului. Din acest motiv, denumirea in latina a catinei, Hippophae, vine de la cuvintele Hipp (cal) si faes (stralucitor, luminos), care poate fi tradus „cal stralucitor”. Mai mult decat atat, o legenda spune ca aceste fructe erau folosite ca hrana pentru calul inaripat Pegasus, deoarece il ajutau sa zboare.

Datorită proprietăţilor sale antioxidante, cătina se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar (vindecă virozele respiratorii şi gripă), sănătatea ochilor, prevenirea îmbătrânirii, reglarea sistemului endocrin, reglarea nivelului de lipide din sânge şi reducerea inflamatiilor.

Boabele de cătină se recoltează din luna august până la sfârşitul lui octombrie, dar şi în timpul iernii. Chiar şi îngheţate, boabele sunt perfect pentru utilizare. Pe timpul iernii, fructele se păstrează foarte bine în miere de albine.

În plus, mierea conţine microelemente asemănătoare cu cele din sângele uman. Se asimilează foarte uşor şi deţine proprietăţi antibacteriene, bacteriostatice, regenerative şi calmante. Mierea este un remediu eficient pentru bolile hepatice, digestive, renale sau ale sângelui