REȚETE

De multe nenorociri ar fi cruțate femeile dacă ar recurge din când în când la coada-soricelului

Coada șoricelului este una dintre cele mai întâlnite plante medicinale de pe solurile aspre, pășuni sau chiar de la marginea drumurilor. Este o plantă cu frunze de culoarea verde închis și mai multe flori albe sau roz, care poate fi recoltată pentru obținerea mai multor preparate medicinale benefice organismului.

Coada șoricelului, achillea millefolium, este planta erbacee întâlnită adesea în zonele de câmpie până la regiunile de deal și la poalele munților. Numele latinesc al planetei se spune că provine de la Ahile, eroul legendar, care a susținut că a descoperit planta și a folosit-o pentru a trata rănile mai multor soldați. Descoperă și care este lista cu cele mai folosite condimente, mirodenii și ierburi medicinale din România. Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Tinctură – Se culeg florile și se pun într-o sticlă cu gât larg, peste care se adaugă alcool cu concentrație de 40%. Amestecul se lasă la macerat pentru aproximativ 14 zile. Tincturile sunt recomandate pentru a trata simptomele provocate de alergiile sezoniere, pentru a reduce și calma tusea provocată de rinita alergică și astm bronșic.

Pentru uz extern – Datorită proprietăților antiinflamatorii și calmante, coada șoricelului poate fi folosită și pentru spălături sau comprese pentru a dezinfecta ori trata diferite afecțiuni ale pielii. Se amestecă 100 de grame de flori uscate cu 1 litru de apă, se lasă la macerat pentru 12 ore, după care amestecul se fierbe pentru 20 de minute, se strecoară și se lasă să se răcească. Substanța obținută poate fi folosită prin aplicarea compreselor direct pe rană, pentru a cicatriza sau vindeca mai repede.

Ceai de coada șoricelului – Ai nevoie de 300 ml apă clocotită peste care adaugi o linguriță de flori. Se lasă totul la infuzat pentru 5 minute, după care se strecoară ceaiul și se consumă neîndulcit pe parcursul zilei