REȚETE

Rodia previne cancerul, întărește sistemul imunitar și alte beneficii – Vezi cum se prepară

Pornind de la o scurtă descriere a fructului giuvaier care de altfel oferă colorit, savoare anotimpului de toamnă putem asocia intimitatea rodiei cu o comoară de rubine care reflectă perfect nuanța de roșu – culoare a pasiunii….și cum anotimpul rece si-a făcut simțită prezența neașteptată, trebuie să consumăm armele necesare ale naturii pentru a păstra organismul sănătos și plin de vitalitate

Rodia, fructul exotic de toamnă, este considerat un fruct tradițional din Israel, s-a extins aproape peste tot în lume, însă pentru a fructifica s-au realizat soiuri aclimatizate. Rodia face parte din categoria fructelor antice și este unul din cele mai comune fructe pe piața mondială. În țara noastră fructele se recoltează în lunile Octombrie-Decembrie.

Cum identificăm fructul de rodie?

Fructul de rodie, de regulă are dimensiunea mai mare decât un măr obișnuit 7-10cm în diametru, formă rotundă-hexagonală iar la extremitatea terminală se află o mică codiță stelată, aspectul exterior este de culoare roșiatică ușor lemnificată iar în interiorul său se află o mulțime de semințe, prezentând placentație parietală. Semințele și pulpa ce le înconjoară sunt de asemenea comestibile. Gustul semințelor de rodie este dulce-acrișor în funcție de nivelul de coacere a acestora.

Pornind de la toate sursele de informații și diferite cercetări realizate cu mult timp în urmă s-au indentificat si propietățiile subiectului nostru de astăzi, fructul de RODIE. În primul rând beneficiile rodiei se datorează compoziției ei. Haideți să vedem care sunt propietățiile rodiei care aduc beneficii organismului.

În compoziția rodiei întâlnim minerale, vitamine, fibre și 15 aminoacizi foarte benefici organismului nostru; Mineralele sunt date de: Iod, Fier, Potasiu, Siliciu, Calciu, Magneziu, Fosfor, Sodiu, Mangan, Cupru, Sulf, Crom, Aluminiu, Litiu, Nichel). Un singur pahar de suc de rodie poate oferi 40% din necesarul zilnic de vitamine (A, C, B1, B2, B6, B12, E, si P). Fibrele prezente într-o cantitate semnificativă ajută la buna funcționare a sistemului digestiv și în același timp reglează digestia.

Lupta cu sindromul metabolic. Sindromul metabolic reprezintă asocierea unor afecțiuni care drept urmare cresc riscul de diabet zaharat și boala cardiovasculară . Cu toate acestea rodiile ajută la reglarea glicemiei și cresc sensibilitatea la insulină.

Extractul de rodie protejază organele corpului ( rinichii, inima, ficatul) Rinichii sunt protejați de toxinele periculoase, inima prin menținerea arterelor flexibile şi scăderea inflamației vaselor de sânge. În același timp reduce ateroscleroza care este una dintre principalele cauze ale bolilor de inimă. Acționează foarte rapid asupra ficatului realizând efectul de regenerarea.

Sucul de rodie, echilibrul tensiunii arteriale – Este foarte benefic persoanelor care suferă de hipertensiune, deoarece are capacitatea de a interacționa în mod eficient prin scaderea cu 5% a tensiunii sistolice prin consumul zilnic de cel puțin 50ml suc de rodie.

Previne cancerul – Sucul de rodie prezintă potențialul de anulare a radicaliior liberi din organism, astfel inhibă creşterea şi dezvoltarea celulelor canceroase. Este foarte eficient în lupta cu cancerul de sân (se pare că blochează aromataza, o enzimă care converteşte androgenii la estrogen, hormon care participă la dezvoltarea cancerului la sân).

Întăreste sistemul imunitar – Consumul regulat de rodii asigură o rezistența sporită a organismului la infecții, luptă împotriva viruşilor şi bacteriilor pentru a stimula sistemul nostru imunitar.