REȚETE

Semnele timpurii ale cancerului, ignorate de majoritatea pacienților – Cum depistezi din timp o formă de cancer?

Cu toate că simptomele prezentate pot anunța afecțiuni mai puțin grave, este util să recunoști semnele timpurii ale cancerului. Depistarea corespunzătoare face o diferență substanțială, întrucât tratamentul administrat în timp util poate crește șansele de vindecare.
Semnele timpurii ale cancerului sunt adesea ignorate. Este adevărat că aceste simptome pot descrie și alte afecțiuni mai puțin grave, însă există riscul ca acestea să fie manifestate și din cauza cancerului. Simptomele sunt esențiale pentru a detecta boala în timp util. 90% dintre pacienți ignoră primele semne ale cancerului. Deși s-ar putea să nu fie vorba despre această boală, un control medical este recomandat, dacă prezinți oricare dintre aceste simptome.

Mâncărimile – În anumite cazuri, cancerul poate provoca mâncărimi la nivelul pielii. Cu toate că acest simptom nu ar trebui ignorat, este important să știi că nu este mereu vorba despre cancer. Din punct de vedere clinic, însă, acest simptom este confirmat de mai multe studii. Spre exemplu, tumorile care se dezvoltă la nivelul pântecului pot da mâncărimi genitale, iar cancerul cerebral se poate manifesta prin mâncărimi la nivelul nărilor.

Pierderea în greutate – Pierderea rapidă în greutate poate fi un simptom al cancerului la stomac. Deși pierderea în greutate nu este vizibilă în stadiile incipiente ale bolii, aceasta este însoțită mai târziu de un dezgust inexplicabil pentru anumite alimente (carnea), anemie, obstrucții intestinale și senzația de sațietate, deși abia ai început să mănânci. Durerile în gât – Durerile de gât persistente pot fi un simptom al cancerului la gât. Pacientul poate resimți o dificultate de respirație și înghițire, impresia că există un corp străin în gât, răgușeală, alterarea treptată a vocii și mucus însoțit de sânge și un miros neplăcut al cavității bucale, de puroi.

Schimbări în textura pielii – Acestea sunt simptome ce pot anunța prezența cancerului de piele sau a cancerului mamar. Acestea sunt asociate cu apariția unor noduli. Pacienții manifestă iritații sau pete pe piele, a căror cauză nu este cunoscută. De asemenea, dacă observi răni deschise sau unele alunițe își modifică aspectul, ar trebui să consulți cât mai repede un medic.

Probleme intestinale – Acestea sunt asociate cu cancerul de colon. Pacienții pot manifesta sânge, mucus, puroi în scaune sau probleme digestive complicate. Urina – Schimbarea culorii urinei poate anunța cancerul renal. De multe ori, schimbarea culorii urinei poate fi însoțită de hipertensiune, sânge în urină, dureri la nivelul rinichilor și oboseală cronică.

Sursa: doctorulzilei