REȚETE

Aşa apar tumorile cerebrale – Cinci simptome pe care toată lumea le ignoră

FACTORII DE RISC: La cele mai multe persoane cu tumori cerebrale primare, cauza tumorii nu este clară. Dar, medicii au identificat o serie de factori care pot crește riscul unei tumori pe creier. Factorii de risc includ:

Vârsta. Riscul de apariţie a unei tumori cerebrale crește odată cu vârsta. Sunt cele mai frecvente la persoanele în varsta. Cu toate acestea, o tumoare pe creier poate aparea la orice varsta. Anumite tipuri de tumori cerebrale apar aproape exclusiv la copii.

Expunerea la radiații. Persoanele expuse la un anumit tip de radiaţii, numite radiații ionizante, au un risc crescut de tumori cerebrale. Exemple de radiații ionizante sunt radioterapia, utilizată pentru tratarea cancerului şi expunerea la radiaţii cauzate de bombele atomice. Alte forme de radiații, cum ar fi câmpurile electromagnetice provenite de la liniile electrice de tensiune înaltă și radiațiile de la telefoane celulare și cuptoare cu microunde nu şi-au dovedit legătura în apariţia tumorilor cerebrale.

Antecedente familiale de tumori cerebrale. O mică parte din tumorile cerebrale apar la persoanele cu antecedente familiale de tumori sau antecedente familiale de sindroamelor genetice care cresc riscul de tumori cerebrale.

Tumorile cerebrale primare au originea în creier însuşi sau în țesuturile apropiate de acesta, cum ar fi membranele ce acoperă creierul (meningele), nervii cranieni, hipofiza sau glanda pineală. Tumorile cerebrale primare apar atunci când în ADN-ul celulelor normale apar erori (mutații). Mutațiile permit celulelor să crească, să se divizeze în ritm rapid și să continue să trăiască atunci cand celulele sănătoase mor. În rezultat se formează o masă de celule anormale, care formează tumora.

Tumorile cerebrale primare sunt mai puțin frecvente decât cele secundare, în care cancerul începe în altă parte și se propagă în creier.

Există mai multe tipuri de tumori cerebrale primare și fiecare îşi are denumirea de la tipul de celule implicate. De exemplu:

Glioame. Aceste tumori apar în creier sau în măduva spinării și includ astrocitoamele, ependimomul, glioblastoamele, oligoastrocitoamele și oligodendroglioamele. Meningioame. Un meningiom este o tumoare care apare din membranele ce înconjoară creierul și măduva spinării (meningele). Cele mai multe meningioame sunt necanceroase. Neurinomul de acustic (schwannomul). Acestea sunt tumori benigne care se dezvoltă pe nervii ce controlează echilibrul, auzul și transmit impulsurile nervoase de la urechea internă la creier.

Adenoamelor hipofizare. Acestea sunt în principal tumori benigne care se dezvoltă la nivelul glandei pituitare de la baza creierului. Aceste tumori pot afecta hormonii hipofizari, cu efecte pentru întreg organismul. Meduloblastoamele. Acestea sunt cele mai des întâlnite tumori cerebrale maligne la copii. Un meduloblastom se formează în partea inferioară a creierului și tinde să se răspândească prin lichidul cefalorahidian. Aceste tumori sunt mai puțin frecvente la adulți, dar oarecum se întâlnesc.

Tumorile neuroectodermale primitive sunt tumori rare, maligne, care încep în celulele embrionare (fetale) la nivelul creierului. Ele pot apărea oriunde în creier. Tumorile cu celule germinale. Tumorile cu celule germinale se pot dezvolta în timpul copilăriei, în locul unde se formează organele de reproducere. Dar, uneori tumorile cu celule germinale se mută în alte părți ale corpului, cum ar fi creierul. Craniofaringioamele. Aceste tumori rare, benigne îşi au originea în apropiere de hipofiză, care secretă hormoni şi controlează mai multe funcții ale corpului. Pe măsură ce craniofaringiomul crește încet, aceasta poate afecta hipofiza și alte structuri din apropierea creierului.

Cancerul care începe în altă parte și se răspândește la creier
Tumorile cerebrale secundare (metastaze) sunt tumori care rezultă din cancerul care începe în altă parte a corpului și apoi se extinde (metastazează) în creier. Tumorile cerebrale secundare apar cel mai frecvent la persoanele care au un istoric de cancer. Dar, în cazuri rare, o tumoare metastatică pe creier poate fi primul semn al cancerului care a început în altă parte a corpului. Tumorile cerebrale secundare sunt mult mai frecvente decât cele primare.