REȚETE

O metodă de modelare a plăcintelor pentru gospodinele începătoare – Chifle fillo ca la bunica

Am îndrăgit foarte mult aceste foi catifelate făcute în condiţii de casă şi am hotărît să modelez aceste chifle care sunt extraordinar de gustoase şi care se fac foarte uşor, dacă deja am învăţat să mînuim acest aluat. Şi aşa cum eu sunt amatoare de lactate, am folosit multă brînză proaspătă de vaci puţin îndulcită şi parfumată cu vanilie. O bunătate,dragile mele! Vedeţi reţeta în cele mai mici detalii.

Reţeta -aluat:200 ml.lapte,7 gr.drojdie proaspătă (3 gr.drojdie uscată),0,5 linguriţă praf de copt,0,5 linguriţă sare,4 linguri de zahăr,4 linguri de ulei fără miros,300-320 gr.făină.(la cîntar),3 linguri pline cu amidon de porumb sau de cartofi(pentru a întinde foile).

Umplutura:700 gr.brînză proaspătă de vaci,1 ou,0,5 linguriţă de sare,4,5 linguri de zahăr,1,2 linguriţă zahăr vanilat. Mod de preparare foi fillo: Într-un vas punem 1 lingură de făină +3 linguri pline cu amidon şi le amestecăm bine. Pregatim aluatul. În alt vas punem 50 ml. lapte călduţ, drojdia,1 lingură de zahăr şi lăsăm 5 min. să se înmoaie. Amestecăm şi adăugăm praful de copt. Punem laptele rămas, zahărul, sarea, uleiul şi amestecăm, adăugăm amestecul cu drojdie. Adăugăm făina cernută cîte puţin. Frămîntăm bine aluatul pînă obţinem o cocă netedă şi elastică. Lăsăm coca de aluat să se odihnească 10 min. acoperită cu un prosop.

Facem 6 biluţe egale. Lăsăm biluţele să se odihnească 20 min.acoperite, după care le întidem cu citorul.

Am terminat de întins biluţele şi facem foile fillo. Pe masa presurată cu amestecul din amidon punem foia puţin citorită. Pe foaie presurăm abundent amestecul din amidon. Punem peste ea a doua foaie, o presurăm iaraşi abundent şi punem a 3-a foaie. Repetăm acţiunea. Vom întinde cîte 3 foi o dată. Dacă nu vă ajunge amestec de amidon pentru următoarele 3 foi, faceţi încă o porţie, dar nu îl folosiţi pe cel înlăturat de pe primele foi, căci riscaţi să se lipească foile, amidonul fiind deja umed.

Dezlipim foile. Dacă ungem generos foile cu amestec din amidon , ele nu se vor lipi şi se vor desprinde uşor. Imediat după ce le dezlipim cu o periuţă uscată sau cu un prosop înlăturăm bine, bine amidonul de pe foi. Dacă nu înlăturăm bine amidonul riscăm să ni se usuce foile şi să se rupă în timpul modelării chflelor. Foile gata modelate le punem una peste alta şi le acoperim cu un prosop să nu se usuce.

Modelăm chiflele. Ungem cu puţin ulei masa şi punem foaia.Tăiem foaia în 4 părţi egale şi le adunăm (vezi imaginea). Înainte de a pune umplutura ungem puţin foiţele deja adunate.Ve-ţi pune 3 rînduri de brînză în chiflă,dar nu exageraţi cu brînza,căci în timpul coacerii chiflele pot crăpa.