Tratamentul insomniei este deosebit de important pentru creșterea calității vieții pacientului. Revenirea la somnul fiziologic se face progresiv, acest proces fiind de lungă durată.
Igiena somnului – Cele mai multe persoane care suferă de insomnie au căpătat în decursul vieţii deprinderi greşite privind adormirea și este nevoie de adoptarea unor noi oboceiuri benefice.
-creşteţi expunerea la lumină ziua; faceţi mişcare dimineaţa sau după-amiaza, nu înainte de culcare; creaţi un mediu confortabil de dormit (cameră aerisită, liniştită, pat confortabil, asternut curat, temperatură agreabilă); stabiliţi un orar fix de adormire şi de trezire, chiar şi în vacanţe sau în weekend;
stabiliţi o activitate relaxantă înainte de culcare; evitați consumul de băuturi alcoolice, cafea sau alte stimulente înainte de culcare; evitați mesele încărcate sau consumul de lichide în exces cu 3 ore înainte de culcare
Tratamentul non-farmacologic – Pe lângă măsurile de igienă a somnului, tratamentul non farmacologic al insomniilor cuprinde și ședințe de psihoterapie și terapii alternative (acupunctură, homeopatia, aromaterapia, tratamente naturiste). Pentru ca tratamentul medicamentos al insomniilor să aibă rezultate pentru o lungă perioadă de timp, este benefică efectuarea unor ședinte psihoterapia cognitiv-comportamentală, autohipnoză, tehnici de relaxare și respirație profundă.
Pentru tulburări de somn care nu se îmbunătăţesc prin ameliorarea condiţiilor de igienă a somnului, este necesar consultul medical.
Tratamentul medicamentos – Se utilizează mai multe clase de medicamente precum: – benzodiazepinele (diazepam, nitrazepam) – compuși non-benzodiazepinici (zolpidem, zopiclonum) – antidepresivele. Se recomandă ca utilizarea medicației hipnotice (de inducere a somnului) să se facă cu mare prudență și pe o periodă scurtă de timp.