REȚETE

Cimbru cu Miere – remediu excelent pentru plămâni și infecțiile respiratorii

Amestecul de cimbru cu miere poate deveni un medicament foarte puternic, cele mai cunoscute utilizări fiind pentru tratarea infecţiilor respiratorii şi de boli a plămânilor.

Cimbrul face o pereche foarte bună cu mierea datorită proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatoare.

Macerat de cimbru cu miere: 40 g de cimbru uscat; ½ borcan de miere; Preparare: Puneți cimbrul în borcanul cu miere și amestecați bine. Dacă pasta rezultată este prea groasă, adăugați 50 ml de apă purificată (adică fiartă și răcită). Amestecați din nou până la omogenizare, și păstrați borcanul la loc călduros 2 săptămâni. Amestecați în borcan zilnic. După 2 săptămâni preparatul se filtrează. Mierea obţinută după macerarea cimbrului are proprietăţi bactericide, bacteriostatice, laxative, regenerative și imunostimulatoare.

Administrare: Se poate lua profilactic, 1 lingură la fiecare 8 ore. Ori de câte ori ai poftă de dulce, ia 1 linguriţă din acest preparat. Se poate lua ca adjuvant 1 lingură de 3 ori/zi (la 8 ore) în toate afecţiunile datorate frigului (gripe, răceli), precum şi în tusea convulsivă, laringită, astm, răguşeală.

Ulei de cimbru cu miere: Pentru adulţi: ulei de cimbru 3 picături de 3 ori/zi pe o linguriţă de miere, cu 15 minute înainte de masă.

Copii între 5 şi 12 ani: 3 picături ulei de cimbru pe o linguriţă de miere se pune în 50 ml apă, o dată/zi.

Efecte terapeutice ale cimbrului cu miere: – benefică în bolile aparatului digestiv, precum fermentaţie intestinală, balonare, meteorism, atonie digestive, infecţii digestive, greaţă şi diaree.  – stimulează metabolismul, oferind rezultate benefice în tratarea colicilor abdominale, dispepsiilor şi hemoroizilor. – prezintă efecte tonice asupra sistemului nervos, în bolile sistemului neurospsihic (cefalee, migrenă, oboseală psihică şi fizică). – Combinaţia de miere şi cimbru este imunostimulantă, dovedindu-se benefică în reumatism (gută, sciatică), dureri dentare, edeme, intoxicaţii.