REȚETE

Prajitura cu gris – De post

Prajitura cu gris – reteta de post – este deliciul pe care vi-l propun pentru perioada in care renuntati la oua si lapte.

Se face foarte usor, cu ingrediente pe care le puteti procura din orice supermarket, dar le puteti achizitiona si online daca stati prea mult timp la birou.

Prajitura mea o sa va duca cu gandul la prajiturile orientale (initial aveam de gand sa pregatesc Basbousa), dar este doar o simpla prajitura fara oua, lapte sau iaurt, dar la fel de gustoasa si aromata. Dar este dulce precum acele prajituri!

Nu are nevoie nici de apa de portocale sau apa de trandafiri, am pregatit-o astfel incat sa avem aroma de lamiae usor de realizat in siropul ce va transforma prajitura in ceva tare bun.

Putem sa adaugam si putina esenta de lamaie la final, in functie de gusturi, avand grija sa nu exageram cu aroma.

Un alt desert din bucataria arabeasca pe baza de gris este Ma’amoul – niste fursecuri cu crema curmale, aromate portocale si apa de trandafir. Acestea se realizeaza in prese speciale, avand o prezentare finala foarte frumoasa.

Daca va plac retetele de inspiratie arabeasca va invit sa alegeti retete simple si delicioase pe care le-am strans in colectia de retete libaneze in acest link.

Rezultatul este pur si simplu delicios. Am gustat un cub din marginea tavii gandindu-ma ca nu se va observa ca acesta lipseste, apoi am mai luat unul si inca unul… Chiar atat de buna a iesit!

Prajitura cu gris- reteta de post – este creatie proprie 100%, asa ca sper ca cei care vor face reteta vor indica si sursa de unde s-au inspirat.

Acum va las sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul pentru prajitura cu gris de post:

INGREDIENTE:

(tava cu diametrul de 24 cm)

300 g gris

250 ml lapte de cocos bio – nu folositi lapte de cocos in doza metalica!

7 g bicarbonat de sodiu

200 g zahar

2 linguri ulei pentru tapetare vas

2 linguri faina pentru tapetare vas

Pentru sirop:

500 ml apa

250 g zahar – Puteti folosi doar 150 g daca vreti o prajitura mai putin dulce

sucul de la 1/2 lamaie

putina coaja de lamaie bio (1 feliuta)

Pentru decor:

fulgi de nuca de cocos

PREPARARE:

Punem intr-un bol grisul, zaharul tos si bicarbonatul.Le amestecam putin, apoi turnam laptele de cocos si continuam sa amestecam pana obtinem o compozitie omogena.

Turnam aluatul in tava si trasam viitoarele cuburi de prajitura. Recomand hartia de copt doar pe margini, fundul tavii va fi tapetat cu ulei si faina. Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30 minute, sau pana devine aurie si se intareste la suprafata.Cu 5 minute inainte sa scoatem prajitura punem la fiert siropul de apa cu zahar. Il lasam sa fiarba la foc mediu 4 minute, adaugam sucul de lamiae si coaja de lamiae si mai fierbem 1 minut.

Intre timp scoatem prajitura din cuptor si taiem cuburile urmand desenul ralizat inainte de coacere. Turnam treptat siropul fierbinte peste prajitura calda cu un polonic mic, avand grija sa nu lasam o portiune din aceasta fara sa fie umezita. Punem pe fiacre cub de prajitura putina nuca de cocos.

  

Scoatem prajitura din tava cand s-a racit si o aranjam pe un platou.

Este mega delicioasa, insiropata si aromata, asa ca va invit si pe voi sa o incercati cat de curand.