REȚETE

Valori normale glicemie – tabel glicemie și tabel alimente

Glicemia variază în decursul zilei, de aceea este măsurată de obicei prin teste de sânge făcute pe stomacul gol. Asta înseamnă că analizele se fac dimineața, înainte de masă, regula fiind să nu consumi alimente sau alte băuturi în afară de apă timp de cel puțin 8 ore. Astfel, pe nemâncate, glicemia unui adult sănătos trebuie să fie cuprinsă între 72 și 108 mg/dL. Un nivel al glicemiei mai mic de 70 trebuie să te îndrume la medic pentru consultație. Iar dacă ai glicemia sub 50 mg/dL, riscul de hipoglicemie este foarte mare și trebuie să mergi de urgență la medic, pentru investigații suplimentare.

Valori normale glicemie: De asemenea, dacă glicemia este peste 215 mg/dL înseamnă că suferi de diabet, de aceea trebuie să mergi la consultație cât mai repede posibil. Valorile cuprinse între 120 și 180 mg/dL pe stomacul gol sunt considerate la limită, adică au un risc mediu, probabil ești în fază de prediabet și trebuie să îți faci mai des analizele, ca să vezi cum evoluează. O glicemie care trece de 300 mg/dL este urgență medicală și trebuie să mergi imediat la un cabinet. De ce este testată de obicei glicemia pe stomacul gol? În lipsa hranei, organismul secretă un hormon numit glucagon, care crește nivelul de glucoza din sânge. Dacă nu suferi de diabet, atunci corpul tău va produce insulină, pentru a reduce nivelul glucozei.

Dacă ești însă diabetic, atunci glicemia măsurată va fi mai mare, pentru că organismul tău nu poate produce insulină, sau este rezistent la insulina produsă de pancreas. Iată de ce aceste teste de sânge pot stabili cu mare acuratețe dacă suferi sau nu de diabet. Astfel, dacă la un adult sănătos glicemia pe stomacul gol este în jur de 100 mg/dL, la o persoană cu diabet este peste 126 mg/dL, iar în stadiul de pre-diabet este cuprinsă între 101 și 126 mg/dL.

Glicemia poate fi testată dintr-o singură picătură de sânge, care se recoltează din vârful degetului. Însă dacă îți faci mai multe analize și vrei să știi, de exemplu, și nivelul colesterolului (colesterol), atunci sângele va fi luat din venă, nu din deget. Testarea prin picătura de sânge luată din deget permite o analiză mult mai rapidă, cu rezultatul citit pe loc și poate fi repetată de mai multe ori, la nevoie, pe durata unei singure zile.

Sursa: doftoria.ro