REȚETE

Hreanul – Aliatul plămânilor sănătoși și inamicul cancerului

Mai cunoscut drept condiment picant care însoțește diverse feluri de mâncare, hreanul este folosit de secole în Europa, ca plantă medicinală. Rădăcina este bogată în vitamina C, iar marinarii o luau cu ei în călătoriile lungi pentru a preveni scorbutul.

Hreanul este folosit atât în bucătărie, cât și în medicina tradițională, fie ca extract, sub formă uscată sau sub formă de rădăcină poraspătă. Este originar din Europa, era folosit pentru a trata infecțiile urinare, afecțiunile renale, dureri articulare, probleme respiratorii, artrită și întinderi musculare. Grecii îl considerau leacul tuturor relelor și considerau că greutatea lui merita plătită cu aur, iar evreii îl considerau una dintre plantele care amintesc de momentul biblic al fugii din Egipt.

Efectul anticancer al hreanului: O serie de studii confirmă faptul că unele dintre substanțele conținute de acesta au efect anticancer. Concret, este vorba despre glucozinolații și izotiocianații din rădăcina de hrean, care pot inhiba proliferarea celulelor canceroase. În plus, unii compuși din hrean, cum ar fi sinigrina, pot acționa ca antioxidanți, având capacitatea de a combate efectele radicalilor liberi. Este util în prevenirea maladiilor canceroase ale colonului, plămânilor și stomacului. Peroxidaza, o alta enzimă conținută de rădăcina de hrean, ajută la prevenirea afecțiunilor maligne ale pancreasului.

Aliat pentru sănătatea plămânilor: Hreanul este un aliat pentru sănătatea plămânilor. Acesta este util în cazul răcelii, gripei și în alte probleme de respirație. Acesta poate fi asemănat cu un antibiotic ce are scopul de a trata infecțiile sinusale și bronșita. Pe lângă toate acestea are și un efect laxativ și diuretic.

Bogat în vitamine și minerale: Hreanul conţine vitamine C, A, B1,B2, saruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurați, uleiuri volatile. Asemănător cu ceapa și usturoiul, acesta are un miros înțepâtor, neplăcut, care se datorează sulfurii de alil. Această substanță devine întepătoare atunci cănd hreanul este tăiat, noua substanță purtând numele de mirosină.