REȚETE

Rețete terapeutice din cimbru pe care e bine să le știm și să le folosim la nevoie

Cimbrul este planta medicinală aromatică cu proprietăți antibiotice ce este recomandă pentru prevenirea, dar și tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Vezi de ce este indicat să consumi ceai de cimbru și cum se pregătește leacul natural.
Cimbrul este folosit des în bucătărie, în special în preparatele tradiționale, dar frunzele uscate de cimbru sunt un medicament natural benefic pentru sănătate. Te-ai gândit ce afecțiuni poți trata cu ceai de cimbru? Îți spunem noi cele mai importante beneficii.

Când și cum se culege cimbrul Originar din zona mediterană și din anumite zone ale Africii, cimbrul este folosit de sute ani, la început a fost folosit de egipteni, pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Frunzele proaspete ori deshidratate se consumă sub formă de ceai, tinctură sau pulbere.

Cimbrul se recoltează imediat după perioada de înflorire, iar pentru o savoare intensă este recomandată recoltarea dimineața, imediat cum s-a ridicat roua. Perioada de înflorire poate fi eșalonată, începând din iulie și terminându-se chiar în luna octombrie. Nu este o plantă pretențioasă, reușește să se mențină pe aproape toate tipurile de sol, singura condiție este să fie cât mai curate de buruieni. Crește și se dezvoltă vine și tulpina poate ajunge până la 70 de cm înălțime, ramificată chiar aproape de bază.

Frunzele de cimbru sunt de culoarea verde închis, cu vârful ascuțit, iar florile sunt de diferite culori (alburii, lila, violacee, albe cu puncte roșii). Cum se culege cimbrul? Se taie ramuri deasupra unui nod, astfel încât să nu impacteze ramificarea și să ai mereu frunze tinere și proaspete de cimbru. Cimbrul cules se lasă la uscat într-un loc umbrit, bine aerisit, acolo unde se păstrează un timp îndelungat, până este în totalitate uscat.

Diferența dintre cimbru și cimbrișor Ambele ierburi aromatice, cimbrul și cimbrișorul fac parte din aceeași familie botanică, familia Lamiaceae, familia plantelor aromatice care dau savoare preparatelor culinare. Adesea se fac confuzii între cimbrul de câmp, cimbrul de grădină și cimbrișorul. Iată care sunt diferențele
Cimbrul de grădină Este planta folosită drept condiment, cu frunze netede și ascuțite. Tulpina de cimbru de câmp poate crește până la 60 cm în înălțime, înflorește începând cu luna iulie și până toamna târziu, în octombrie, și nu are nevoie de un sol pretențios. C

imbrul de câmp Conține aproximativ aceleași principii active ca și cimbrul de grădină, substanțe volatile, substanțe amare și uleiuri eterice. Însă, spre deosebire de cimbrul de grădină, acesta este o plantă multianuală care își dezvoltă o rădăcină pivotantă puternic ancorată în pîmânt în primul stadiu de dezvoltare. Ulterior, în următorii ani, rădăcina se va ramifica, iar din ramificații pleacă în vegetație și alte plante, deoarece dă naștere unei tufe formată dintr-o rădăcină și multe tulpini.

Cimbrișorul Este ruda sălbatică a cimbrului de câmp și mai este denumit tămâița sau iarba cucului. Este folosit atât pentru condimentarea preparatelor culinare, dar și pentru prepararea ceaiurilor în medicina naturistă.

Ceaiul de cimbru este benefic și pentru: Stimularea circulației sanguine; Pentru tratarea disbiozei intestinale; Pentru îmbunătățirea dispoziției; Pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute (apă de gură din ceai de cimbru); Pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual; Pentru prevenirea indigestiei; Pentru prevenirea îmbătrânirii premature.