remedii

Măcrișul – Îmbunătățește vederea, tratează astmul, tiroida, ficatul, previne anemia și pietrele la rinichi

Măcrișul iepurelui(Rumex acetosella) este o specie de plante perene din familia Polygonaceae, cultivată pentru frunzele sale. Planta atinge un metru și are frunzele alungite, asemeni unor săgeți. Partea aeriana are un gust acrișor plăcut și răcoritor, motiv pentru care este frecvent folosită în alimentație.

Rădăcina e pivotantă, cu un gust amărui-dulceag. Măcrișul iepurelui (măcrișul sălbatic), mai mult decât măcrișul comestibil, conține substanțe care îl fac un remediu anticancerigen în combinație cu alte plante și extracte.

Frunzele de măcriș conțin caroten, vitaminele B1, B2 și PP, săruri minerale precum magneziu, fier, fosfor, sulf și siliciu, proteine, zaharuri, tanini și foarte mult acid oxalic. În rădăcini se găsesc substanțe fenolice.

Pe lângă vitaminele și mineralele pe care le conține, măcrișul oferă 312% din doza zilnică recomandată de vitamina K, alături de o mare cantitate de vitamina C. În plus, s-a demonstrat că măcrișul poate proteja ADN-ul.

Beneficiile măcrișului: Bogat în iod, măcrișul este indicat în special în dieta românilor – România este o țară cu zone endemice ale gușei tiroide, unde alimentele sunt sărace în iod. De asemenea, măcrișul accelerează metabolismul, fiind indicat în hipotiroidie.

Măcrișul este bogat în substanțe cu rol antibiotic, luptând împotriva infecțiilor din organism și întărind imunitatea. Decoctul de rădăcina de măcriș este folosit în comprese pentru ameliorarea afecțiunilor pielii, de la ușoare alergii la psoriazis.

Cu un conținut ridicat în luteină, zeaxantină și carotidieni naturali, măcrișul devine un aliat de nădejde în prevenția bolilor cardiovasculare, în special cele legate de hipertensiune, de afectarea coronarelor sau de colesterolul mărit. Măcrișul reduce grăsimile din sânge și scade colesterolul rău, prevenind ateroscleroza.

Măcrișul prezintă puternice proprietăți antialergice, dar totodată este bogat în vitamina C, de aceea este indicat în astm, grip și bronșită. Măcrișul poate fi consumat proaspăt sau sub formă de ceai. Bogat în acid folic, dar și în fier, măcrișul este indicat în dieta celor anemici. Măcrișul poate fi consumat pe tot parcursul primăverii, dar și vara.

Măcrișul este considerat un aliment-tratament pentru ficat, fiind recomandat în regenerarea hepatică, dar și în dieta celor care suferă de ficat gras (steatoză hepatică).

Prezintă efecte de reglare a diurezei, prevenind formarea nisipului sau pietrelor la rinichi și tratând eficient edemele.

ÎMBUNĂTĂȚEȘTE VEDEREA: Bogat în vitamine, dar mai ales în vitamina A, măcrișul ajută în menținerea sănătății ochilor, prevenind cataracta și îmbunătățind vederea.