remedii

14 beneficii uimitoare ale cimbrului, ce conține și care sunt contraindicațiile acestuia

Cunoscut științific sub numele de Thymus vulgaris, cimbrul aparține aceleiași familii ca și menta și este o rudă a genului origan Origanum. Este o plantă veșnic verde și este utilizată în scopuri medicinale, culinare și ornamentale.

Care sunt beneficiile cimbrului?

Îmbunătățește sănătatea inimii: Studiile sunt suficiente pentru a susține acest lucru. S-a constatat că extractul de cimbru reduce frecvența cardiacă în mod semnificativ la șobolanii cu tensiune arterială crescută. Și ne putem aștepta la rezultate similare și la oameni. Cimbrul s-a dovedit, de asemenea, că scade nivelul colesterolului.

Ajută la combaterea cancerului: Un studiu portughez a dezvăluit că cimbrul poate ajuta la prevenirea cancerului, în special a celui de colon. Aceste proprietăți pot fi atribuite constituenților săi – dintre care unii includ acid oleanolic, acid ursolic, luteină și beta-sitosterol. Cimbrul a avut, de asemenea, un efect benefic asupra cancerului de sân. Planta a demonstrat că are efecte pozitive asupra tratamentului cancerului de sân prin creșterea potențială a morții celulelor canceroase. O altă componentă majoră a uleiului esențial de cimbru care ajută la prevenirea cancerului este carvacrolul – un studiu a constatat că acest compus poate inhiba proliferarea și migrația liniilor celulare canceroase. Compusul prezintă efecte terapeutice asupra tratamentului și prevenirii posibile a cancerului, în special a cancerului de colon.

Tratează inflamația: Studiile au arătat că uleiul de cimbru poate suprima COX-2, o enzimă inflamatorie care duce la câteva afecțiuni inflamatorii. S-a descoperit că cimbrul suprimă inflamația similară resveratrolului – un alt compus puternic din vinul roșu care a fost legat de mai multe beneficii pentru sănătate. Un alt studiu vorbește despre modul în care carvacrolul și un alt compus numit timol din uleiul esențial de cimbru pot combate inflamația. Uleiul este, de asemenea, utilizat pentru a ușura simptomele dureroase ale artritei și ale gutei.

Sporește imunitatea: Cimbrul este plin de vitamina C și asta explică totul. De asemenea, este o sursă bună de vitamina A – ambii nutrienți contribuie la creșterea imunității și la prevenirea răcelilor și gripei.
Cimbrul susține, de asemenea, formarea de celule albe din sânge, stimulând astfel sistemul imunitar.

Ajutoare în tratamentul dispraxiei: Numită și tulburare de coordonare a mișcării, dispraxia este o tulburare neurologică care afectează mișcarea. Cimbrul ameliorează simptomele acestei boli, în special la copii. Uleiul de cimbru a fost unul dintre uleiurile utilizate într-un studiu pentru tratamentul afecțiunilor neurologice, cum ar fi dispraxia. Iar rezultatele studiului au fost promițătoare. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe studii pentru a forma o bază concretă în acest sens.

Îmbunătățește sănătatea digestivă: Cimbrul este cunoscut pentru a preveni creșterea gazelor nocive în stomac, sporind astfel sănătatea digestivă. Acest efect poate fi atribuit uleiurilor volatile din cimbru care oferă proprietăți carminative. Cimbrul funcționează și ca antispastic și ajută la ameliorarea crampelor intestinale.

Tratează problemele respiratorii: Îți amintești ce a spus Hipocrate acum 2300 de ani? Da. Și am discutat deja acest lucru. Cimbrul crește imunitatea, iar acest lucru ajută la tratarea majorității problemelor respiratorii. Și chiar și altfel, cimbru a fost folosit în mod tradițional pentru a trata afecțiuni respiratorii, cum ar fi bronșită și tuse. De fapt, cimbrul a fost aprobat de Comisia germană E (o agenție guvernamentală de reglementare) pentru utilizarea sa în tratarea disconfortului respirator. Un studiu sugerează utilizarea frunzelor de cimbru și iederă pentru ameliorarea tusei și a altor simptome ale bronșitei acute. Consumul de ceai de cimbru data viitoare când aveți tuse sau dureri în gât vă poate oferi ușurare.

Ajută la ameliorarea problemelor menstruale: Studiile au arătat că cimbrul poate ajuta la reducerea durerii din dismenoree (menstruație dureroasă care implică crampe abdominale).

Îmbunătățește sănătatea vederii: Cimbrul este bogat în vitamina A, un nutrient deosebit de benefic pentru sănătatea vederii. Deficitul de vitamina A poate duce la orbire nocturnă. Cimbrul ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea altor probleme legate de vedere – inclusiv degenerescența maculară.

Îmbunătățește sănătatea bucală: Studiile au arătat cum uleiul de cimbru poate ajuta la ameliorarea infecțiilor cavității bucale. Uleiul a prezentat o mare eficacitate împotriva bacteriilor care au crescut rezistente la antibiotice.
De asemenea, puteți folosi cimbru ca apă de gură pentru menținerea sănătății bucale. Pur și simplu adăugați o picătură de ulei la o ceașcă de apă caldă.

Poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap: Carvacrolul din cimbru obține creditul aici. Acest compus inhibă COX2 (așa cum am văzut), cam ca un medicament antiinflamator. Trebuie doar să masați câteva picături de ulei esențial de cimbru pe tâmple și pe frunte. Frecați ușor pielea și rămâneți așezat o vreme până când simțiți ușurare. Uleiul de cimbru poate ameliora stresul – antioxidanții din acesta vă protejează celulele de stres și toxine.
Uleiul esențial de cimbru vă poate stimula starea de spirit dacă este inhalat.

Îmbunătățește sănătatea pielii: Având în vedere proprietățile sale antibacteriene și antifungice, uleiul de cimbru vă poate proteja pielea de infecțiile asociate. Funcționează ca un remediu pentru acnee. Uleiul vindecă, de asemenea, răni, cicatrici și tăieturi. Ameliorează chiar arsurile și acționează ca un remediu natural pentru erupțiile cutanate.

Bun pentru păr: Cimbrul, atunci când este combinat cu alte ierburi, poate favoriza creșterea părului. Puteți aplica pur și simplu ulei de lavandă amestecat cu cimbru pe păr – anumite studii arată că această metodă poate îmbunătăți creșterea părului în timp.