remedii

Cauze care cresc nivelul trigliceridelor si ce sa mananci pentru a-l scadea rapid

La fel ca si colesterolul, trigliceridele fac parte din compusii lipidici ai corpului. Sunt depozitate in grasimea corporala. Atunci cand trigliceridele sunt in cantitati normale in organism, ele contribuie la furnizarea de energie. In schimb, intr-o cantitate prea mare, acestea constituie un risc de a dezvolta accidente cardiovasculare.

Trigliceridele sunt molecule lipidice formate in intestine, dar pot fi produse si de ficat prin glucoza. Caroline Seguin , dietetician-nutritionist, ne ofera sfaturi bune pentru a scadea un nivel prea ridicat al trigliceridelor .

Cauzele unui nivel ridicat de trigliceride
Hipertrigliceridemia are ca rezultat un exces de trigliceride, in special atunci cand nivelul din sange este mai mare de 2 g / l, stiind ca nivelul normal al trigliceridelor este intre 1,5 g / l si 2 g / l.

Hipertrigliceridemia asociata cu hipercolesterolemia poate creste riscul de boli cardiovasculare prin promovarea depunerii placii ateromatoase pe peretii arterelor si prin impiedicarea unei bune circulatii a sangelui.

Potrivit dr. Jean-Michel Lecerf , seful departamentului de nutritie al Institutului Pasteur de Lille si al prof. Jean Ferrières, cardiolog la Spitalul Universitar din Toulouse, cauzele hipertrigliceridemiei sunt multiple:

Un exces de colesterol care duce la o crestere a trigliceridelor · O dieta dezechilibrata care include o cantitate excesiva de grasimi, zaharuri si alcool; Fumat, O predispozitie genetica;, Supraponderalitatea si obezitatea;, Stil de viata sedentar si lipsa activitatii fizice;, O disfunctie a ficatului care produce grasime; Boala de rinichi; Diabet ; Varsta.

Cum sa va masurati nivelul trigliceridelor?
Pentru a face acest lucru, este necesar sa faceti un test de sange, de preferinta pe stomacul gol. Aceasta analiza se face adesea impreuna cu cea a colesterolului. Nivelul normal al trigliceridelor la barbati este intre 0,45 si 1,75 g / L. La femei, ar trebui sa fie intre 0,35 si 1,40g / L. Rezultatele acestor teste depind, de asemenea, de o serie de factori, inclusiv varsta.

Trigliceridele scazute nu prezinta niciun risc pentru sanatate si indica o dieta saraca in grasimi, zahar si alcool. Cu toate acestea, unii oameni care sunt subnutriti sau care sufera de anorexie pot avea un nivel foarte scazut de trigliceride.

In caz contrar si atunci cand dieta este prea bogata in grasimi, zahar sau alcool, trigliceridele pot inregistra o rata ridicata, mai ales atunci cand este mai mare de 1,75g / L la barbati si mai mare de 1, 40g / L la femei. Si, asa cum am mentionat mai sus, principalii factori de risc pentru hipertrigliceridemie raman in afara de o dieta dezechilibrata, obezitate, sedentarism, administrarea de pastile, anumite medicamente, hipertensiune arteriala , stres, fumat si exces de alcool.

Cum se reduce hipertrigliceridemia?
Caroline Seguin explica faptul ca introducerea alimentelor cu continut scazut de grasimi si zahar in dieta dvs., precum si reducerea alcoolului, contribuie puternic la scaderea nivelului de trigliceride. De asemenea, este important sa slabesti in caz de obezitate, sa nu mai fumezi si sa practici regulat activitate fizica. Daca, in ciuda tuturor acestor masuri, nivelul trigliceridelor este inca ridicat, tratamentul poate fi prescris de un specialist pentru a ajuta la scaderea acestuia.

Dieta anti-trigliceride
Este o dieta care include alimente sanatoase care contin cat mai putini acizi grasi saturati si trans. Poate include ulei de masline, arahide, soia, floarea soarelui sau ulei de porumb. La fel si pestele gras care ar trebui consumat cel putin de doua ori pe saptamana.

Ce alimente sa preferi?

– Amidon complet : cerealele sunt bogate in fibre care promoveaza sinteza zaharurilor, in special zaharurile rapide, si ajuta ficatul care poate fi supraincarcat si nu mai poate metaboliza excesul de trigliceride, explica dieteticianul. Alimentele complete cu amidon, cum ar fi pastele integrale, quinoa, orezul cu cereale integrale, orezul salbatic, painea integrala, secara sau chiar bulgurul ar trebui incluse in dieta in locul amidonurilor rafinate, cum ar fi pastele albe, orezul alb, painea alba sau altele.

Sursa: fabricatinromania.info