remedii

Prăjitură fragedă de post, cu gem și nucă – Gata în mai puțin de 30 de minute

Continuam lista dulciurilor de post cu o reteta ce se prepara foarte usor, cu ingrediente simple si este gata in numai 1 ora. Pentru coacerea prajiturii s-a folosit o tava de 20×30 si au iesit 20 de bucati.

Ingrediente: 330 gr faina; 50 ml apa minerala; 1 praf de copt; 180 gr margarina cu 72% grasime (eu am folosit Rama pentru prajituri dar este buna si cea Unirea 67%); 200 gr nuca maruntita; 120 gr zahar; putina sare; 20 ml suc de lamaie; 10 gr zahar vanilat; 250 gr gem de prune.

Mod de preparare:

Margarina se taie cuburi (se tine la temperatura camerei) si se bate cu zaharul vanilat, sarea si zaharul

Se adauga praful de copt, sucul se lamaie si apa minerala si se mixeaza inca 2 minute. Cernem faina si o amestecam cu 100 gr din miezul de nuca – punem peste compozitia cu margarina si amestecam pana obtinem un aluat nelipicios, ferm.

Oprim un sfert din aluat, tapetam tava cu hartie de copt si distribuim uniform aluatul – va folositi numai de maini – si punem gemul de prune uniform + 100 gr nuca maruntita si se da pe razatoarea mare restul de aluat ramas…

Se pune la cuptor pentru 30 – 35 minute la 180 grade dupa care se lasa la racit complet si se taie.

Citeste si: Prăjitură fragedă de post, cu gem și nucă – Gata în mai puțin de 30 de minute

Oricat am incerca sa nu mai mancam prajituri, tentatia exista si rezista, mai ales daca vorbim de prajituri facute acasa. Am descoperit o prajitura de care nu mai auzisem. Se numeste Nasa. Poate stie cineva de ce se numeste asa, cu toate ca dupa ce o devorezi poate sa se numeasca oricum…

(Cititorii mi-au atras atentia ca se mai numeste si prajitura Rumba). A facut-o tot doamna Ana David de la Picior de Munte, care m-a uimit inainte cu alt preparat delicios. Eu am facut pozele, prezentarea si m-am icumetat sa mananc vreo 5 bucati.

Asadar, uite cum se prepara prajitura Nasa…

Ingrediente pentru blat: 1 praf de copt, un bol cu miez de nuca (200 g); 2 foi de napolitane (pachet mare); o cana si jumatate de faina (masori cu aceeasi cana); o cana si jumatate de zahar (375 g); 12 albusuri.
Cum se prepară blatul?

Coci miezul de nuca in cuptor, apoi se zdrobesc putin, mixezi albusurile spuma, adaugi zaharul continuand sa mixezi pana se face ca o bezea adevarata care nu curge de pe paletele mixerului, scrie iladies.ro.

Pui nucile sfaramate, faina amestecata cu praful de copt si incorporezi usor, cu o lingura de lemn, amestecand uniform. Torni totul intr-o tava pregatita in prealabil. Tava are 34/23 cm, in interior, dar nu este o problema daca nu ai fix aceste dimensiuni. Nivelezi usor ca sa nu scoti aerul din albusuri si il coci in cuptorul incalzit deja.

Ingrediente pentru crema: 12 galbenusuri; 1 si 1/2 pachet margarina; 5 linguri apa; o cana si jumatate de zahar (375 g); 3 sau 4 pliculete de zahar vanilat.
Cum se prepară crema?

Pui galbenusurile in vasul in care faci crema. Mixezi galbenusurile cu zaharul pana arata ca o smantana, adaugi apa, mixezi putin si vasul il pui la bain-marie continuand amestecarea(cu telul) pana se obtine consistenta unei creme.

Adaugi zaharul vanilat, amesteci si lasi la racit. Cand crema este aproape rece amesteci margarina(sa fie la temperatura camerei).

Asamblare: Foaie de napolitana, crema, blat, crema, foaie de napolitana. Dupa ce ai asamblat-o, tine-o vreo 2 ore la frigider! Atentie: pe foaia de la baza se pune mai putina crema pentru ca blatul cu nuca este greu.

Gata! Se poate manca. E delicioasa.

Pofta buna!