remedii

Acestea sunt orele de refacere a organelor din corp – Ceasul Biologic al Organismului

Trăim cu toții într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetă: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respirația, bătăile inimi..

Viața e formată dintr-o întreagă gamă de cicluri care creează o adevărată simfonie.. Adăugăm în fiecare zi câte o cărãmidã la zidul vieții noastre. Dacã reușim sã menținem un ritm corect în interiorul, dar și în afara noastrã, “concertul” pe care-l susținem aici, pe Pãmânt, va fi unul lung și melodios.

Ca sã reușim asta, trebuie sã știm cum

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai puțin. Johanna Paungger și Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amãnunțitã a ritmului funcțiilor organelor noastre interne.

Autorii afirmã că fiecare dintre organele corpului are o activitate maximă timp de 2 ore pe zi, dupã cum urmeazã:

vezica biliarã (23:00-1:00)
ficatul (1:00-3:00)
plãmânii (3:00-5:00)
intestinul gros (5:00-7:00)
stomacul (7:00-9:00)
splina și pancreasul (9:00-11:00)
inima (11:00-13:00)
intestinul subțire (13:00-15:00)
vezica urinarã (15:00-17:00)
rinichii (17:00-19:00)
circulația sangvinã (19:00-21:00)

iar o acumulare generalã de energie se face între orele 21:00 și 23:00.

Haideți sã încercãm sã analizãm, din acest punct de vedere al autorilor, o zi din viața noastrã!

Stomacul, splina, pancreasul

E foarte important cum ne trezim dimineața. Dacã am încerca sã observãm cum se trezesc animalele dimineața, am constata cã ele mai întâi se întind, începând fãrã grabã noua zi. Sã luãm exemplu de la animale și sã încercãm sã ne trezim dimineața liniștiți, acordându-le câteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnicã.

Multi se trezesc dimineața cu “sufletul la gurã”, cu teama cã nu au timp de a rezolva ceea ce și-au propus… Ar fi bine sã ne trezim puțin mai devreme decât o facem de obicei pentru a simți liniștea dinaintea zilei care abia începe.

Între orele 7:00 si 9:00, funcțiile stomacului sunt la valoare maximă, deci trebuie sã luãm micul dejun fără grabã. Ar trebui sã ținem cont și de calitatea și cantitatea alimentelor pe care le consumãm la aceastã masã.

În intervalul orar 9:00-11:00 lucreazã intens splina și pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sã nu consumãm alimente greu digerabile.. Pancreasul e cel care controleazã nivelul glicemiei.

E de preferat sã nu consumãm prea multe dulciuri pt a nu forța funcția pancreasului.. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacã nu functioneazã corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sânge.

Inima, intestinul subțire

Între orele 11:00 și 13:00, activitatea inimii e la capacitate maximă. În aceastã perioadã nu se recomandã mese copioase care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarã activitãții intense a inimii.

Intestinul subțire are o activitate intensã între orele 13:00 și 15:00. Autorii afirmã cã nu de multe ori s-a observat cã un angajat cu norma redusã de muncã realizeazã la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagã…

De ce? Din cauza randamentului scãzut al organismului dupã orele 13, mai ales dupã un prânz copios.. Activitatea intestinului subțire, cu rol important în procesul de digestie, e ghidatã de sistemul nervos vegetativ, aceasta putând fi blocatã sau dereglatã de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomandã ca masa de prânz sã fie luatã în liniște.

Între orele 15:00 și 17:00 e perioada în care funcționează la maximum vezica urinarã. Vezica urinarã are un rol important în dezintoxicarea organismului, alături de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacã sunt bãute pânã la ora 19:00, deoarece între orele 17:00 și 19:00 rinichii funcționează intens. Dacă în acest interval orar, puteți beneficia, alături de un ceai diuretic, și de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientã a corpului. Dupã ora 19:00 e bine sã nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.

Circulatia sangvinã are o activitate intensã între orele 19:00 și 21:00. Autorii spun cã dacã mulți părinți au zilnic o problemã cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupã aceastã orã, trimisul la culcare devine deseori “o bătălie crâncenă”, care de obicei e câștigată de către copii. Acest lucru nu se întâmplã fără motiv: între orele 19:00 și 21:00 circulatia sangvinã funcționeazã cel mai bine. În aceastã perioadã, corpul și spiritul se gândesc la cu totul altceva decât la dormit.

De la ora 21:00 până la ora 23:00 se realizeazã o acumulare intensã de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperării energiei se numesc la chinezi, dupã un meridian al corpului, “triplul încãlzitor”.

Cei care sunt în aceastã perioadã sensibili la frig, cei care nu pot dormi decât într-o camerã încãlzitã nu ar trebui sã ignore acest semnal.

Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emoțional și necesitã atenție. Pentru mulți dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai ușor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gândesc sã meargã la distracții și nu la somn.

Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rândul, cã seara trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refãcându-se prin somn până la miezul nopții. Poate cã aceste vorbe sunt de fapt interpretarea greșitã a ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.

Vezica biliarã și ficatul

Între orele 23:00 și 1:00 se realizeazã intens funcțiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secrețiile ei la digestie, e un organ care, prin disfuncția lui, dã mari probleme întregului organism.

Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-și punã cumva problema unei funcționãri greșite a bilei sau a ficatului.. Stresul și mâncarea consistentã cu prãjeli și grãsimi seara împiedicã o funcționare corectã a bilei.

Compresele umede și calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghițituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea funcției bilei. Sucul de ridichi ajutã de asemenea.

E de mare importanțã descongestionarea intestinului gros care, dacã nu se realizeazã în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cât posibil, bãuturile și alimentele reci. Dacã sunt probleme în funcționarea bilei sau a ficatului, munca desfășuratã în perioada nopții e foarte nocivã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe

Mai avem încă 6 ore din noapte pentru a încheia ciclul de funcționare al organelor interne pe parcursul unei zile. Astfel, între orele 1:00 și 3:00 funcționează intens ficatul.. Acesta, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite condiții, importantã fiind odihna prin somn alãturi de o bunã încãlzire a corpului.

Funcția ficatului suferã din cauza toxicitãtii mãrite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cât și a stresului. De reținut e cã alcoolul și nicotina au un efect mult mai dãunãtor între orele 1:00 și 5:00 dimineața.

Între orele 3:00 și 5:00 dimineața e rândul plãmânilor sã funcționeze intens. Mulți fumãtori au un acces de tuse dimineața pentru cã plãmânii au lucrat toatã noaptea și acum dau afarã substantele care nu trebuie sã fie în interiorul lor.

Între orele 5:00 și 7:00 dimineața, intestinul gros are o funcție maximã. Hrana stã în intestinul subțire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subțire indicã probleme de digestie în intestinul subțire, iar constipațiile pun în evidentã o creștere a toxicitãtii organismului.

Alungați bătrânețea! Cu aceastã ocazie, prin scurta cãlãtorie în intervalele orare ale unei zile am încercat sã vã prezint, cu ajutorul celor 2 autori, câteva aspecte ale ceasului nostru interior.

Cunoașterea acestor ritmuri ne face sã avem încredere în instinctele noastre, acționând corect pentru a ajuta funcțiile organismului.

E foarte important sã nu simțim cã îmbãtrânim o datã cu vârsta, cãci starea bunã a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil îmbãtrânirea. Sã ne ascultãm ceasul interior și sã încercãm sã ne adaptãm ritmului sãu, strivind prejudecățile. Existã personalități care au trãit, creând la vârsta de 80 de ani.